Kakkajuttuja

Tänään, perjantaina 1.11.2019 pääsen pitämään Askolan hyvinvointimessujen yhteydessä ravintoluennon. Mahdollisten kuuntelijoiden ikähaitari on koululaisista ikäihmisiin ja kaikkea siltä väliltä. Mietin hyvän tovin mistä puhuisin, jotta mahdollisimman moni saisi hyötyä siitä että avaan sanaisen arkkuni. Päätin sitten ottaa puheenvuoroni johtotähdeksi aiheen joka saa pikkulapset hihittelemään ja josta varttuneemmat tuntuviksi keskustelevat varsin avoimesti, eli:

Kakkajuttuja

Jokainen muistaa, jos ei omasta lapsuudestaan, niin lasten kanssa aikaa viettäneenä, kuinka hauskoja lasten mielestä on kakkajutut. Se on huumorin laatu joka kirvoittaa takuuvarmasti lapsosista hervottoman hihityksen. Läheskään aina kakkajutut eivät siltikään ole naurun asia, vaan niihin voi liittyä myös. itkua ja hammasten kiristelyä. Ravintoneuvonnassa kakkajutut ovat kuitenkin yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin mittareista, sillä se millainen prosessi ulostaminen on, ja millainen tuotos sinne pottaan tai pönttöön päätyy, se kertoo paljon siitä tilasta mikä suolistossa on.

Ummetus

Yksi yleisimmistä pienten lasten toiminnallisista suolistohäiriöistä on ummetus. 2-3 vuotiaana lapsi oppii kertomaan, että hänellä on hätä ja pyytämään potalle tai pöntölle. Ummetus alkaa tavallisimmin 2-4 vuotiaana. Yli 90%:lla se on toiminnallista eikä johdu sairaudesta. Ummetus on yleisempää pojilla kuin tytöillä. Lapset muuttuvat silloin ärtyisiksi ja ruokahaluttomiksi. He nousevat helposti varpailleen, jännittävät pakaroita ja pitävät jalkojaan yhdessä. Vatsa on pullea ja kipeä. Keskimääräinen ulostamistaajuus harvenee muutaman viikon ikäisen lapsen neljästä kerrasta vuorokaudessa 1–2 kertaan vuorokaudessa neljään ikävuoteen mennessä. Ummetuksesta puhutaan silloin, kun ulostaminen on harvaa (yli 3 päivän välein) tai kivuliasta. Ummetuksesta kärsivä lapsi joutuu helposti kierteeseen, jossa ummetus aiheuttaa kivuliasta ulostamista ja kivulias ulostaminen pahentaa ummetusta. Lisäksi ummetus on usein toistuvien vatsakipujen syynä, ilman että lapsi tai vanhemmat asiaa oivaltavat. (terveyskirjasto)

Olen työssäni kohdannut aikuisia jotka pitävät aivan normaalina ulostusvälinä 1-2 kertaa viikossa. Siis sekä itsellään että lapsellaan. Tosiasia kuitenkin on se, että ihmisen suoliston tulisi toimia niin, että se tyhjenee yhtä monta kertaa vuorokaudessa kuin sitä täytetäänkin. Jos siis syö 1-2 ateriaa päivässä on normaalia kerran päivässä ulostaminen, jos syö kolme ateriaa päivässä ja ulostaa vain kerran päivässä (tai harvemmin) on kyse jo heikentyneestä suolen toiminnasta, ja jos pöntölle ei ole asiaa päivittäin, on kyseessä jo jonkin asteinen ummetus.

Se jos suoli satunnaisesti kieltäytyy yhteistyöstä ei ole katastrofaalista. Monella on ns ujo kakka, eli esimerkiksi reissussa, kyläpaikassa tms ei tohdi käydä isolla hädällä, jolloin elimistö pidättelee kyllä sen parin kolmen päivän satsin siihen asti että pääsee kotiin, omalle tutulle pöntölleen. ”Kaikki on kotiinpäin” muistan oman isänikin aikanaan todenneen kun itse kiiruhdin partioleiriltä tullessa suoraan vessaan tarpeilleni. Varhaisteini-ikäinen kun ei tohtinut isolla tarpeella käydä riu’ulla. Ja edelleen, nyt aikuisenakin tiedostan sen että vieraassa paikassa vatsani herkästi jumittaa, joten nykyään pakkaan matkalaukkuun aina suolihuuhtelupussin mukaan. Suoleni toimii siis avustettuna reissatessa. Tätä kikkaa suosittelen monelle muullekin matkaajalle, jos tietää jo valmiiksi että parin päivän jälkeen olo alkaa reissussa käydä tukalaksi kun suoli ei toimi omatoimisesti.

Ripuli

”Lentää kuin varpusparvi.” Tämän sanonnan tunnistaa jokainen joskus ripulin kokenut. Ummetuksessa kun saa pinnistellä otsasuonet pinkeinä jotta saa pienen kikkareen puserrettua pihalle, on ripulissa sitten suurin tehtävä puristaa se sulkijalihas piukaksi siihen asti kunnes istuu turvallisesti vessanpöntöllä. Jokainen on joskus varmasti kokenut jonkin vatsataudin tai syönyt esim vahvasti maustettua ruokaa, joka on sitten saanut suoliston tyhjentämään itsensä pikavauhtia ja railakkana varpusparvena. Nämä ovat normaaleja elimistön suojamekanismeja, eikä taaskaan ole syytä huolestumiselle jos suolisto reagoi näin satunnaisesti ja/tai ripulille on selkeä syy miksi.

Kun ripuli alkaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus, on syytä kiinnittää asiaan huomiota. Jo siinä vaiheessa jos ripuli jatkuu yhtäjaksoisesti yli kolme päivää on hyvä tarkastella tarkemmin syytä miksi näin on. Kyseessä voi olla lääkehoitoa vaativa bakteeritartunta, esim salmonella. Jos muutaman päivän ripulijaksoja on toistuvasti, voi syynä olla ruoka-aineyliherkkyys, stressi tai suoliston bakteerikannan epätasapaino esimerkiksi antibioottikuurin seurauksena. Jos lääkäri toteaa ettei varsinaista syyllistä toistuvalle ripulille löydy, on aiheellista suunnata ravintoneuvojan tai -terapeutin vastaanotolle selvittämään toiminnallista syytä. Pitkittyneenä ripuli aiheuttaa aina ravintoaineiden imeytymiseen häiriöitä ja sitä kautta seurauksena voi olla erilaiset puutostaudit joiden ennaltaehkäisy on huomattavasti helpompaa kuin ilmentyneiden tautien hoito.

Älä tule paha kakka, tule hyvä kakka!

Ulosteen ulkonäöstä, väristä, koostumuksesta ja hajusta voi päätellä paljon elimistön tilasta. Millainen olisi sitten se hyvä kakka? Oheinen Bristolin ulosteskaala, eli kakka-kartta kertoo eri ulostemuodot ja näistä ihanteellisin, suoliston hyvästä tasapainotilasta kertova uloste olisi numeroiden 3 ja 4 tyyppistä. Sellaista ”suklaapatukkaa”. 
Se mitä on pistänyt suusta sisään, näkyy siinä mitä pönttöön päätyy. Jos esimerkiksi juominen on minimalistista ja elää lähinnä leivällä ja lenkkimakkaralla, voi uloste olla hyvinkin tyyppiä 1-2. Jos taas ruokavaliosta puuttuu kuidut kokonaan voi uloste olla hyvinkin vaahtomaista, eli noudattaa tyyppiä 5-6.

Sinne pönttöön kannattaa oikeasti kurkata ja katsoa miltä se tuotos näyttää. Havaintoja kannattaa tehdä ulosteen koostumuksen lisäksi myös esim sen väristä ja mahdollisesta hajusta. Jos olet edellisenä iltana syönyt vahvan texmex aterian, on luontevaa että tuotos tuoksahtaa voimakkaammin ja koostumus voi hyvinkin olla vaahtomaisempaa, mutta jos ruokailusi on ollut normaalia suomalaista kotiruokaa ja osa ruuasta tulee sulamattomana läpi, on taas jo aihetta ottaa yhteyttä ravintoneuvontaan ja tarkastellaan missä kohdassa prosessia on korjaamisen varaa. Jos ruokalistalla on ollut lindströmin pihvit, ei tarvitse olla huolissaan ulosteen voimakkaasta punerruksesta, mutta jos olet syönyt kaalilaatikkoa ja tuotos pöntössä näyttää nyljetyltä hylkeenpoikaselta, on taas aihetta miettiä mikä sen värin aiheuttaa.

Ravintoluento Askola-Areenalla Askolan hyvinvointipäivässä 1.11.2019 klo 17.

Tässä pintaraapaisu siitä mistä iltapäivän ravintoluento lähtee liikkeelle. Halutessasi kuulla mihin juttu tästä jatkuu, saavu paikalle kuuntelemaan. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Olen klo 12 lähtien messuosastoni kanssa paikalla, ja voit tulla keskustelemaan ravintoneuvontaan ja hyvinvointiin liittyvistä asioista, maistamaan miltä edustamani FitLinen ravintolisät maistuvat ja osallistumaan arvontaan jonka palkintona on 3 kk ravintoneuvonta-paketti. Nähdään Askola-Areenalla!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.