Tummaa suklaata

No niin, pyhäinmiestenpäivä, halloween ja kekri on ohitettu, joten heti kun ensi viikonlopun isänpäivä on ohitettu täyttyvät kaupat jouluherkuista. No rehellisesti sanottuna johan monet kaupat näyttävät notkuvan konvehtirasioita ja kaikkea muuta jouluun kuuluvaa, mutta ensi viikolla sen tietää että viimeisetkin vastarannan kiiskit yhtyvät joulurintamaan. Jouluun kuuluvat perinteisesti monet makeat herkut, joten ajattelin nyt kirjoittaa muutaman rivin ketogeeniseenkin ruokavalioon sopivasta jouluherkusta:

Tummaa suklaata

Muistan kuinka lapsuudessa en voinut sietää tumman suklaan makua. Maitosuklaa oli omassa suussani se ainoa oikea suklaa. Ja siinäkin makuni oli enemmän siniseen kuin kelta-punaiseen kallellaan. Varmaan niitä suklaata myyviä merkkejä oli silloin jo muitakin, mutta nämä kaksi olivat ne mitkä siltä ajalta muistan. Tai muistan sen kolmannen, se oli se taloussuklaa, tummaa, kitkerää ja pakattuna läpinäkyvään muoviin. Sitä ei tehnyt mieli syödä sellaisenaan. Leipomusten osana nuo tummat kirpakat suklaahiput maistuivat toki hyvältä, mutta ei sellaisenaan, kuin korkeintaan jäätelön päälle ripoteltuna ”raasteena”.

Tumman suklaan hyödyt

Nykyään ostan pääsääntöisesti vain tummaa suklaata. Yleensä sellaista jossa on vähintään 80% kaakaota ja vain hipaus sitä makeutta. Tummasta suklaasta on huomannut sen että se tyydyttää suklaan himon jo yhdellä – kahdella palalla, kun maitosuklaata meni, silloin kun sitä söin, helposti koko levy samalla istumalla.

Tumma suklaa on täyttä tavaraa myös ravinteiden osalta. Suklaan on sanottu parantavan mielialaa samalla tavoin kuin seksi. Ei sinänsä ihme, kumpikin kun stimuloi kehon serotoniinin tuotantoa. Eli kummallakin on lopulta rentouttava ja rauhoittava vaikutus.

Tummassa suklaassa on rautaa, ja muodossa jossa elimistö voi sitä imeyttää hyvin, lisäksi siinä on paljon magnesiumia, joten se rentouttaa kehoa siltäkin osin, samalla kun se tukee sydämen hyvinvointia ja solujen uudistumista. Lisäksi se sisältää kalsiumia joka auttaa kehoa puskuroimaan happoja, ja ravinnosta saatuna kalsium tukee sitä ettei elimistön tarvitse kuluttaa luustoon varastoituja kalsiumvarantojaan, eli voidaan sanoa suklaan suojelevan osteoporoosiltakin. Se sisältää sinkkiä, joka tukee ihon, hiusten ja kynsien hyvinvointia, samalla kun se vahvistaa immuunipuolustusta ja toimii ”lemmenlääkkeenä”. Tummassa suklaassa on paljon hyvälaatuisia rasvoja, jotka suojaavat sydäntä ja verisuonia, auttavat tasaamaan sekä verensokeria että veren rasva-arvoja. Lisäksi tumman suklaan sisältämä teobromiini auttaa yskän ärsytykseenkin. Ja viimeisenä, muttei vähäisimpänä, suklaa sisältää myös kofeiinia, joka piristää ja tehostaa aivotoimintaa.

Tumma suklaa, samoin kuin kaakaonibsit sisältävät runsaasti antioksidantteja, eli kehon suojaajia happiradikaaleja vastaan. Suklaan flavonoidit auttavat soluja jakautumaan terveempinä ja ylläpitävät näin elimistön nuorekkuutta.

Tumman suklaan ravintoarvo

Tarkka ravintoarvo vaihtelee merkistä riippuen, joten kannattaa aina tarkastella mitä sielä paketin takana sanotaan. Mutta otetaan esimerkiksi 70% tumma suklaa. Tämä on rasvainen tuote, 20g annoksessa on 8g rasvaa josta 5g on tyydyttynyttä. Siinä on suhteellisen runsaasti sokeria, 6g 20 g annoksessa, mutta se on silti hyvä lähde kuiduille ja proteiinille jota on noin 2 g per 20g annos.

Vertailuna 85% tumma suklaa on rasvaisempaa, liki 10g per 20g annos, josta 6g on tyydyttyeitä. Siinä on kuitenkin vähemmän sokeria, vain 3g per 20g. Proteiinia ja kuitua on myös hieman enemmän, noin 2.5g kumpaakin per 20g serving.

No mitä näyttävät vertailukohtana perinteisen maitosuklaan arvot? Maitosuklaan annokseksi ilmoitetaan valmistajan sivuilla 25 g, mutta jotta saamme reilun vertailun, lasken arvot tuon 20g mukaisesti kuten tummassakin. Eli rasvaa on 6,6g, josta 4,2 tyydyttyneitä. Sokeria 9,6g, kuituja 0g ja proteiinia 2g. Eli tästä näemme sokerin määrän annosta kohden olevan jopa kolminkertainen maitosuklaassa kuin tummassa suklaassa.

Maku ratkaisee

Tummassa suklaassa löytyy runsaasti eri makueroja. Se kuinka kitkerää tai pehmeää tumma suklaa on, riippuu kyseisen kaakaopavun fermentointiprosessista. Oma suosikkini on Lidlin valikoimista löytyvät J.D Grossin 81% ja sitä tummemmat. Nämä suklaat ovat melko pehmeän makuisia, reilun kaupan tuotteita, joten tiedän niiden olevan myös viljelijän näkökannalta hyvä valinta. Ja se mikä itselleni suklaassa on oleellista, ettei sitä ole pilattu palmuöljyllä, nämä ovat palmuöljyvapaita.

Jos et ole tähän mennessä rakastanut tummia suklaita, kannattaa maistaa eri valmistajien valikoimiin kuuluvia. Maut vaihtelevat todella paljon osan ollessa niin ”kuivakoita” että tuntuu kuin suun limakalvot imeytyisivät suklaan mukana sisuksiin ja osa taas niin makeita että juotavaa kaipaa suklaapalan jälkeen huuhtomaan makeuden pois. Älä siis automaattisesti tyrmää suklaata vain koska et ole tottunut sen makuun.

Raakasuklaa

Jos haluat viedä suklaan nautinnon vielä astetta pidemmälle, vielä vähän terveellisemmäksi, kokeile raakasuklaata. Kaupoista toki löytyy useamman valmistajan raakasuklaita. Raakasuklaan etu on siinä, että sen valmistuksen aikana kaakaota ei missään vaiheessa kuumenneta yli 42 asteen, eli sen sisältämät entsymit ovat kaikki hengissä ja valmiit auttamaan suolistosi bakteereita voimaan hyvin.

Joulun herkuksi sopii loistavasti myös itsetehty raakasuklaa. Se on myös mitä parhain lahjaidea aikuiseen makuun, sen perinteisen konvehtirasian sijaan. Raakasuklaan valmistaminen on helppoa. Markkinoilta löytyy useita valmiita suklaa-pakkauksia joiden sisältämillä raaka-aineilla ja ohjeilla onnistut varmasti, mutta suklaan luomisen upeus on mahdollisuudessa tehdä siitä oman näköistä ja makuista. Tässä yksi oma suosikkiohjeeni:


Helpot raakasuklaa-konvehdit

Annoksesta tulee noin 20 konvehtia.

 • 125g kaakaovoita
 • 4 rkl kookospalmusokeria (tai 2 rkl kotimaista hunajaa)
 • 5 rkl raakakaakaojauhetta
 • 3 rkl lucuma-jauhetta
 • 2 rkl maca-jauhetta
 • Ripaus laadukasta suolaa (raffinoimaton merisuola tmv.)
 • Mausteita maun mukaan (vanilja, kaneli, chili, murskatut pähkinät, kuivatut marjat jne.)

Valmistusohje

Pilko kaakaovoi pieneksi ja lisää se lasiseen tai metalliseen kulhoon. Nosta kulho hellalle kuumaan vesihauteeseen (kattilaan vettä kiehumaan hiljalleen ja kulho kattilan päälle niin, ettei se kosketa kiehuvaa vettä). Sulata kaakaovoi juoksevaksi, ja lisää loput raaka-aineet sekoittaen massa tasaiseksi lusikkaa tai vispilää hyödyntäen. (Jos haluat, voit tässä vaiheessa temperoida suklaan*). Kaada massa sopiviin suklaamuotteihin tai lautaselle ja pakasta 15–60 min. Säilytä temperoimaton suklaa jääkaapissa.

*Raakasuklaan temperointi: Laita 42-asteinen suklaamassa isoon metalli- tai lasikulhoon ja levitä suklaamassaa nuolijalla kulhon reunoille kunnes massa on jäähtynyt 27-asteiseksi. Tässä menee noin 10-20 minuuttia, mutta prosessia voi nopeuttaa laittamalla kulhon tiskialtaaseen, jossa on pohjalla hiukan kylmää vettä. Lämmitä suklaamassa uudelleen vesihauteessa 31-asteiseksi.


Avokaado-suklaamousse

Toinen ihana suklaaherkku on myöskin täysin raakaruokaa ja soveltuu loistavasti suklaiseksi jälkiruuaksi.

 • 2 kpl isoa kypsää avokadoa
 • 1 kpl kypsä banaani
 • 3/4 dl raakakaakaojauhetta
 • 1 rkl hunajaa
 • 1/2 sitruunan mehu

Valmistusohje

Puolita avokaadot ja poista kivet. Lusikoi hedelmäliha kulhoon (tai suoraan monitoimikoneeseen)
Lisää loput ainekset ja surauta sauvasekoittimella (tai monitoimikoneella) pehmeäksi vaahdoksi. Annostele avokadon kuoriin (tai tarjoiluastioihin) ja anna jäähtyä kylmässä puolisen tuntia ja herkuttele.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.