Ravintoneuvonta

Ravintoneuvonta

Tuntuuko sinusta, ettei ruokavaliosi ehkä ole ihan niin hyvä kuin se voisi olla? Oletko epätietoinen mitä sinun kannattaisi syödä? Kuinka usein sinun tulisi syödä? Tuntuuko että olet sairastelukierteessä tai että työpäivän jälkeen olet totaalisen voimaton?

Ruoka, ja ruokavalio on yksi elämän kantavista voimista. Vain syömällä omalle kehollemme oikein, voimme antaa elimistölle sen tarvitseman polttoaineen, josta keho tuottaa energiaa ja rakennusaineet, jolla kehomme hoitaa päivittäin tarvittavan jälleenrakennuksen.

Tiesitkö että kehostasi kuolee joka päivä noin 300 000 000 000 solua, joiden tilalle kehosi on rakennettava uudet? Tämä ei onnistu jos keho ei saa tarvittavia mikro- ja makroravintoaineita, ei vaikka keho toki pyrkii kierrättämään suuren osan solujen rakennusmateriaalista.

Ruokavalio

Ruokavalio koostuu yksinkertaisuudessaan kolmesta energiaravintoaineesta: Hiilihydraateista, proteiinista ja rasvoista. Näiden parhaat lähteet ja keskinäinen suhde on yksilöllistä. Jos olet hyvin vähän likkuva toimistotyöläinen, tarvitset todennäköisesti aivan eri määrän näitä (ja myös hieman eri suhteen näiden välille) verrattuna himotreenaajaan tai huippu-urheilijaan,  tai henkilöön joka tekee fyysisesti raskasta työtä.

Energiaravintoaineiden lisäksi ruokavaliosta tulisi saada kaikki kehon toimintaan tarvittavat suojaravintoaineet: mm vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet, sekä välttämättömät rasva- ja aminohapot.

Kuinka koostaa paras ruokavalio?

Tähän ei voi antaa yksiselitteistä ohjetta. Yhdelle paras vaihtoehto on kasvisruoka, toiselle parhaiten toimii vähähiilihydraattinen tai ketogeeninen ruokavalio, kolmannelle paras on monipuolinen sekaruokavalio. Vaihtoehtoja on monia. Yhden yhdistävän tekijän voi silti sanoa: En tiedä ketään, kenen keho toimisi parhaalla mahdollisella tavalla silloin jos koko ruokavalio koostuu vain pikaruuasta tai eineksistä. Mutta mikäli ruokavaliossa 90% ajasta noudatetaan hyvää ja terveellstä linjaa, kestää elmistö sen 10% juhlintaa/pikaruokaa/herkuttelua. Eli huoli pois, terveellinen ruokavalio ei tarkoita sitä etteikö silloin tällöin voisi noutaa hampurilasateriaa tai ottaa muutaman oluen.

Ravintoneuvonta luo yksilöllisen ruokavalion

Ruokavalio rakennetaan aina yksilöllisesti, tosin kerralla voidaan suunnitella ruokavalio joka sopii koko perheelle, eli mahdolliset perheenjäsenten ruokarajoitukset voidaan ottaa ohjeissa huomioon. Valmennuksen aikana pyritään rakentamaan ruokavalio jolla oma kehosi tuntuu voivan parhaalla tavalla. Tarvittaessa ruokavaliota suunnitellessa voidaan ottaa testit jolla määritetään geneettisesti sinulle optimaalisin ruokavalio, sekä mahdolliset ruoka-aine yliherkkyydet ja allergiat, jolloin kyseiset ruoka-aineet voidaan jättää pois ja korvata muilla aineilla joista saat vastaavasti tarvittavat vitamiinit ja kivennäis- ja hivenaineet.

Mitä ravintoneuvonta maksaa?

Ravintoneuvojan / -terapeutin kanssa joudut itse tekemään suurimman työn, käymään kaupassa, tekemään hyvät valinnat, valmistamaan ruuan ja vielä syömäänkin sen. Ravintoneuvoja kuitenkin auttaa sinua tekemään nämä vaiheet, kartoittaen, analysoiden, laskien ja ohjeistaen. Ravintoneuvonnan hinta koostuu paketin kokonaisuudesta. Jos tarve on vain hienosäätää suuria linjoja, riittää yksi tapaaminen, jos tehdään suurempaa muutoskokonaisuutta, tarvitaan useampaa tapaamista, ykstyiskohtaisempia ohjeita ja tarkempia tutkimuksia. Pääsääntöisesti ravintoneuvojan palveluiden käyttö on kokonaispaketti, sillä kaikkea työtä ei kuitenkaan tehdä tapaamisen yhteydessä, vaan jokainen neuvontatapaaminen pitää sisällään myös etu- ja/tai jälkikäteen tehtävää työtä, kyselyiden analysointina, ohjeiden koostamisena ja testien osalta laboratorioiden kanssa tulosten konsultoinnista.

Löydät hinnasto-sivulta yhteenvedon palveluiden hinnoista. 

Palvelut maksetaan pääsääntöisesti etukäteen, mutta ravintoneuvonnan alkukartoituksen osalta on mahdollista sopia maksu pankki- tai luottokortilla konsultaation yhteydessä. Sovithan tästä poikkeusjärjestelystä kuitenkin jo aikaa varatessasi.

Ota yhteys ja varaa aika henkilökohtaiseen ravintoneuvonta-konsultaatioon!