Ihon puhdistus: Miksi, milloin ja miten.

Kuten edellisessä postauksessani totesin erilaiset ihot kaipaavat erilaista hoitoa. Silloin kun meillä on normaali terve iho, voi siitä sanoa että se kulkee matkassa ongelmitta tekipä sille mitä tahansa (tai oli tekemättä). Sellainen iho kaipaa huomiota lähinnä hetkellisesti ja kun ongelma on saatu hoidettua tasapainoon voidaan iho taas toistaiseksi unohtaa. Tällaisen ihon omaa vain pari prosenttia suomalaisista, ja hekin ovat yleensä sitten niitä joiden elintavat ruokailun, unen ja stressin suhteen ovat parasta A-ryhmää. Siksi heidän ihonsa ei kaipaa apua juurikaan muulloin kuin kovimpien paukkupakkasten kohdalla ja silloinkin kyse on lähinnä olosuhteiden aiheuttamasta hetkellisestä häiriöstä. Lasten ja nuorten iho kuuluu usein esipuberteettiin asti tähän ryhmään. Iän myötä useimmille ihoille muodostuu ongelmia, tavalla tai toisella, joten kannattaa uhrata hetki sille että miettii omaa ihoaan ja sitä, onko se täydellisessä tasapainossa, vai olisiko aihetta hakea tasapainoa.

Ihon hoitoon pätee sama kuin muuhunkin terveyden hoitoon. Kun teemme ennalta ehkäisevää työtä ja  pyrimme tasapainoon heti sen horjuttua, selviämme helpommalla ja terveytemme säilyy parempana. Jos ja kun olemme vuosia tai jopa vuosikymmeniä laiminlyöneet ihon tarpeet, ei peliä suinkaan ole menetetty, mutta vaaditaan suurempia toimenpiteitä ongelmien korjaamiseen.

Ensimmäinen oleellinen askel ihon hoidossa on puhdistaminen.

Vettä ja saippuaa ei ole monenkaan iholle se paras puhdistusvaihtoehto. Varsinkaan käsien puhdistukseen tarkoitetut ”perussaippuat” eivät helli ja hoida ihoamme, sillä useimmiten nämä on kehitetty poistamaan mahdollisimman tehokkaasti iholle kertyneet liat, öljyt, rasvat yms. Joten saippua on useimmille iholle yksinkertaisesti liian kuivattava poistaessaan myös ihon suojakseen kaipaaman luonnollisen rasvakerroksen. Huomioitavaa toki nyt on se että puhuttaessa saippuasta, en tarkoita kasvojen iholle suunnattuja, puristemuotoisia puhdistusaineita, ne ovat sille ihotyypille jolle ovat tarkoitettuja erittäin hyvä vaihtoehto. Kiinteä olomuoto EI OLE se haitallinen piirre, vaan se mitä aineita, missä muodossa, saippua sisältää.

Valtaosalla Suomalaisista on pintakuiva sekaiho joka kaipaa kesällä erilaisen hoidon kuin talvella. Varsinkin näppylöivä sekaiho puhdistetaan valitettavan usein liian kuivattavilla tuotteilla, jolloin sen sijaan että saataisiin iho tasapainoon, luodaan entistä pahempi kierre ihon pyrkiessä tasapainottamaan itseään. Eli kun pinta puhdistetaan liian kuivattavalla, lisää iho talin tuotantoa voidakseen säilyttää ihon pinnan joustavuuden, mutta koska pinta on rutikuiva, ei tali pääse huokosista ulos jolloin se kertyy talirauhasiin ja ihoon nousee näppyjä ja pahimmillaan nämä tulehtuvat ja sitten meillä on ongelma…

Kuinka sitten valita omalle ihotyypille sopivin puhdistusaine?

Helpointa tietenkin on kääntyä ammattilaisen puoleen ja pyytää apua tuotteen valintaan. Henkilökohtaisesti tarjoan maksuttoman konsultointipalvelun jossa räätälöidään edustamastani kosmetiikkasarjasta ihotyypille sopivin hoito-ohjelma ja konsultaation yhteydessä pääsee sitten myös testaamaan miltä tuotteet käytännössä iholla tuntuu.

Jos haluat tehdä tuotteen etsinnän itse, omatoimisesti, huomioi seuraavat:
1. Onko ihosi kuiva/pintakuiva/normaali/sekaiho/rasvainen tai sekoitus näitä? Valitse omalle ihotyypille soveltuva tuote.
2. Millaisissa olosuhteissa vietät päivittäin aikaa. Jos työympäristösi on siistiä sisätyötä ilmastoidussa toimistossa, kaipaa iho hieman erilaista hoitoa kuin jos päivittäin oleilet maaseudun rauhassa, raittiissa ulkoilmassa.
3. Erityishuomioitavat: jos kärsit atooppisesta ihosta tai acnesta, jos työn tai harrastusten vuoksi peset ihoa monta kertaa päivässä tai jos jokin muu asia asettaa rajoitteita siihen millainen hoito on ihollesi se paras vaihtoehto.

Normaalissa ihon hoidossa puhdistus siis tehdään aamuin illoin.
Aamulla jotta iholta saadaan pois yön aikana ihon erittämä kuona-aineisto (hiki, tali ja näiden mukana erittyneet aineenvaihdunnan jätteet ja mahdolliset kemikaalit kuten nikotiini, lääkejäämät ja muut vastaavat).
Illalla jotta iholta poistetaan päivän pölyt, liat ja mahdolliset meikkituotteet.

Jos ihosi tuntuu puhdistuksen jälkeen nitisevän puhtaalta ja huutaa välittömästi kosteusvoidetta kiristävän kuivana, on puhdistusaine aivan liian kuivattava. Jos taas tuntuu ettei iho edes puhdistunut, on testattu aine oletettavasti joko liian rasvainen tai yksinkertaisesti heikkotehoinen. Puhdistuksen jälkeen iholla tulisi olla raikas ja joustava olo, mielellään niin ettei iho tuntuisi kiristävältä tai kirvelevältä kuivuuden takia. Ja vastaavasti se ei saa tuntua liian rasvaiseltakaan. Vain testaamalla voi löytää omalle iholle parhaiten sopivan puhdistuksen.

Ja HUOM!!! Ihon päivittäinen puhdistus kuuluu myös miesten päivittäiseen rutiiniin!!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.