Totuus VHH-ruokavaliosta?

Facebookin uutisvirrasta silmiini osui tämä Zyrich Heart Housen videotallenne kardiologian konfrenssista 12.2.2017 Davosissa Sveitsissä, jossa maailman sydänjärjestön puheenjohtaja Salim Yusuf tuulettaa sydäntauteihin liittyviä uskomuksia varsin pätevän tutkimusdatan perusteella.

Yusuf esitteli tutkimustuloksia uudesta laajasta sydän- ja verisuonitauteihin liittyvästä PURE-tutkimuksesta, jossa on ollut mukana yli 150 000 henkilöä 17 eri maasta. (Nyt tutkimus laajenee 200 maahan ja yli 200 000 ihmiseen)

img_9437

Tutkimuksen mukaan aiemmat uskomukset rasvan haitallisuudesta ja hiilihydraattien terveellisyydestä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä joutavat romukoppaan. Tutkimus osoitti että hiilihydraattien syönti oli yhteydessä suurempaan riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja rasvan syönti itseasiassa pienensi riskiä.

Yusuf myönsikin että Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Amerikan sydänliitto AHA:n suositukset, joissa on pyritty juuri päinvastoin vähentämään rasvan ja lisäämään hiilihydraattien syöntiä,  ovat todennäköisesti olleet vahingollisia, ja lisäsi, ettei nykysuosituksella vähentää tyydyttyneen rasvan käyttöä ole tieteellistä perustaa.

Palkokasvit suojasivat tutkimuksessa sydän- ja verisuonitaudeilta. Myös hedelmien kohdalla oli havaittavissa suojaavaa vaikutusta, mutta suojaava määrä oli melko pieni.  1-3 annosta viikossa antoi varsin suuren suojan. Yusuf itse suositteli kahta hedelmää päivässä ja totesi että kohtuuton syönti on taas haitallista.

img_9442Yusufin mukaan tutkijat ovat erehtyneet tyydyttyneen rasvan suhteen, koska huomio on keskitetty pelkästään veriarvoihin (vasen puoli). Tyydyttynyt rasva nostaa kyllä LDL-kolesterolia muttei lisää varsinaista sairastumisen riskiä. Ja kun katsotaan tarkempia kolesteroliarvoja oikea taulukko (apolipoproteiinit B ja A), riski jopa laskee.

img_9462Suolan käytön vaikutuksista sydän ja verisuonitauteihin Yusuf totesi että luonnollisesti suola vaikuttaa verenpaineeseen, mutta vaikutus näkyy herkemmin heillä joilla on ”suolaherkkyys” eli korkeampi verenpaine, alhaisen verenpaineen ihmisillä vaikutusta ei näy niin selkeästi. Toisekseen suola on tärkeä elimistön tulehdustilojen ehkäisyssä ja hermoston toiminnassa. Eli parhaan terveydellisen tilanteen saavuttamiseksi kannattaa muistaa että liian alhainen saanti on yhtä lailla paha kuin liiallinen saanti. Kannattaa siis pyrkiä kohtuulliseen 3-5 g  per vuorokausi keskivertoon saannissa.

Yusufin mukaan tutkimuksen tulos tiivistettynä oli:

  • Tyydyttynyt (”kova”) rasva ei ole haitallista sellaisina määrinä, joita valtaosa ihmisistä syö (maininta pohjoiskarjalatutkimuksen eriävästä tuloksesta joka oli tehty ylisuurilla rasvamäärillä.
  • Kertatyydyttymätön rasva suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta
  • Monityydyttymättömällä rasvalla ei ole vaikutusta sydän- ja verisuonitauteihin
  • Hiilihydraattien runsas saanti (yli puolet energiasta) on todennäköisesti suurin syyllinen sydän- ja verisuonitauteihin.
  • Kohtuullinen suolan käyttö (3-5 grammaa suolaa päivässä) on sydämelle paras. Liian vähän tai liikaa on pahaksi. Mieluiten suola monipuolisesta ravinnosta, lihasta ja kasviksista.
  • Palkokasvit suojaavat sv-taudeilta, eli niitä kannattaa syödä päivittäin.
  • Hedelmät antavat suojaa elimistölle kun määrä on 2-3 hedelmää/päivä.
  • Kasvikset suojaavat hieman sv-taudeilta tai niillä ei ole vaikutusta, eli niitä voi syödä huoletta.
  • Kalalla ei ole vaikutusta sv-tauteihin, eli kalaa saa syödä huoletta.
  • Kananmunilla ei ole vaikutusta sv-tauteihin, eli kananmunia saa syödä huoletta.

Yusuf totesi myös että kaikella mitä syö, ei tarvitse olla terveydellistä aspektia, joten sitä millä ei ole terveyteen hyvää vaikutusta voi silti syödä hyvällä omallatunnolla jos mieli tekee, ja kaiken syömisen kanssa pitää muistaa kohtuus, liian vähän tai liikaa mitä tahansa ravintoainetta on haitallista.

Ja allekirjoittanut muistuttaa nyt, että tämä tutkimus käsitteli ravintoaineiden vaikutusta sydän- ja verisuonitauteihin. Kasviksilla on sitten puolestaan suuri merkitys esimerkiksi suoliston hyvinvointiin ja ravinteiden saantiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.