Ubikinoni – eli koentsyymi Q10

Koentsyymi Q10, CoQ10 tai pelkkä Q10, toiselta nimeltään ubikinoni, on niinsanottu pseudovitamiini, eli aine jota elimistömme kykenee valmistamaan itse. Pseudovitamiini asemansa takia ubikinonille ei ole määritelty hyväksyttyjä terveysväittämiä, sillä kuinka väittämiä voisi laatia aineelle, joka on elinehto elimistössämme? Huono puoli Q10 kohdalla on kuitenkin se, että elimistön kyky tuottaa sitä vähenee iän myötä, ja kaikkein oleellisinta riittävän Q10 pitoisuuden säilyttäminen olisi juuri ikääntyessä.

Miksi Q10 on meille niin tärkeä? Ubikinonia löytyy meidän kehomme lipoproteiineista, kaikkien solujen solukalvoilta ja kaikkein eniten sitä löytyy ihmiseltä solujen mitokondrioista. Mitokondriot ovat solujen voimalaitoksia, jotka pitävät solut hengissä luomalla niihin ATP-energiaa. Mitä enemmän energiaa jokin osa kehossa tarvitsee, sitä suurempi määrä tätä koentsyymiä siellä myös on.

Lainaus tohtori Tolosen ubikinonia käsittelevästä artikkelista: ”Terve ihminen syntetisoi maksassaan ubikinonia, mutta se edellyttää 15 geenin moitteetonta toimintaa sekä riittävästi tyrosiinia (aminohappo) ja ainakin kahdeksaa vitamiinia ja monia kivennäis- ja hivenaineita (mm. foolihappo, C-, B12-, B5- ja B6-vitamiinit sekä magnesium). Niiden puutteessa ubikinonin valmistus kärsii ja ihminen potee vähäenergisyyttä ja mahdollisesti kroonista väsymystä. Statiinit estävät ubikinonin synteesiä maksassa, jolloin kehittyy ubikinonin puutostila. Se ja D-vitamiinivaje ovat usein syynä lihaskipuihin ja -väsymykseen ja muihin statiinien sivuvaikutuksiin. Ubikinonilisä ehkäisee statiinien aiheuttamia haittoja (Vincze ym. 2015).”

Elimistömme kykenee siis itse valmistamaan ubikinonia, mutta sen tuotanto elimistössä vähenee 25 ikävuodesta alkaen, ja määrä laskee ikääntymisen myötä merkittävästi.

Ubikinonin hyödyt:

  1. Energian lisääminen (tehostaa ATP:tä)
  2. Sydänongelmilta ja -sairauksilta suojautuminen (toimii antioksidanttina solukalvoilla)
  3. Migreenikohtausten estäjä
  4. Suojaa neurologisilta ongelmilta (erityisesti Parkinsonin tauti)
  5. Suojaa sarkopenialta (ehkäisee likääntymisestä johtuvaa ihassurkastumista)
  6. Hidastaa ikääntymisen merkkejä
  7. Parantaa suorituskykyä

Q10 vaikuttaa kahdella tavalla kehon energiantuotantoon. Se edistää solujen mitokondrioiden toimintaa, joka auttaa niitä tuottamaan enemmän energiaa soluihin ja näin myös koko keholle. Toisaalta se myös auttaa ruonasulatusta ottaamaan ravinteita syödystä ruoasta, ja näin auttaa kehoa saamaan enemmän hyödyllisiä ravinteita samasta määrästä ruokaa.

Ubikinonia on tutkittu paljon sydänongelmiin liittyen. Sydämessä on 2-3000 mitokondriota jotka vastaavat sydänlihaksen tarvitseman energian tuotannosta. Tästä syystä esimerkiksi Japanissa Q10:ä annettaan tavallisesti sydänpotilaille osana hoitoa.

Useampi tutkimus on osoittanut Q10 vaikuttavan migreenikohtauksiin suotuisasti. Sekä kohtaustiheyden vähenemisellä, että helpottaen migreeniin liittyviä oireiluita kuten pahoinvointia.

Kognitiivia tai neurologisia sairauksia sairastavilla havaitaan myös monesti tavallista alhaisemmat Q10-arvot. Suoranaista näyttöä näiden oireiden korjaanumisesta Q10 avulla ei ole, mutta ennaltaehkäisynä Q10 näyttää toimivan.

Statiinit romahduttavat tutkimusten mukaan elimistön oman q10 tuotannon.  Tästä syystä usein statiinien rinnalle suositellaan lisäravinteeksi ubikinonia, ehkäisemään statiinien haittavaikutuksia  (kuten lihaskivut) ja turvaamaan elimistön toimintojen säilyminen.

Varoitukset: Keskimäärin Ubikinoni / Q10 on erittäin turvallinen ja hyvin siedetty lisäravinne, jota on käytetty ennaltaehkäisynä ja hoitona vuosikymmeniä ilman ongelmia tai haittavaikutuksia.

Joskus voi kuitenkin ilmetä sivuoireita, joista tavallisimpina:

  • Lievä unettomuus (lisäravinnetta ei kannata nauttia illalla, koska sillä on piristävä vaikutus)
  • Ubikinoni voi myös laskea verensokeria, eli jos sinulla on diabeteslääkitys, huomioi tämä insuliiniarvoissa.

Suosittelen itse tätä nestemäisessä muodossa, valmiiksi miselloitua Q10 plus valmistetta.

Lisätietoja löydät mm tohtori Tolosen laajasta ubikinonipaketista.

Oregonin yliopiston tutkimus Q10:stä

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.