Happovaivat

Olen jo aiemmin kirjoittanut sanasen närästyksestä, mutta tuntui että varsinkin näin grilliruuan kulta-aikana, eli kesälomakautena aihetta on tarve tarkastella hieman laajemmin.

Jokainen meistä on varmasti nähnyt tv:ssä pyörivät mainokset jossa hieman roikkuvavatsaisen miehen rintakehästä törröttää liekehtivä nuoli. Tuo nuoli kuvaa varsin onnistuneesti sitä miten useimmat happovaivoista kärsivistä kuvaavat tunnetilaansa. Ylävatsaa korventaa. Osalla tunne tuntuu kuitenkin ”palana kurkussa” osalla nousee vain happamia röyhtäyksiä, ja joillakin tunne on vain se että on nielaissut ilmapallon ja joku pumppaa sen täyteen ilmaa vatsalaukussa. Kaikki nämä (ja muutama muukin tässä mainitsematon) oireet ovat merkki happovaivoista. Sitä ne eivät kuitenkaan kerro onko kyse liikahappoisuudesta vai hapon puutteesta. Oireilu voi olla täysin samanlainen vaikka syy on täysin eri.

Mikä on happovaivojen syynä?

Yleisimmin happovaivojen syyksi sanotaan seuraavia: kahvi, mausteiset ruuat, rasvaiset ruuat, kasviksista esim sitrukset, paprika, tomaatti ja pavut, sekä alkoholi ja tupakointi. Ja jälleen kerran tuttu ystävämme stressi.

Asia ei kuitenkaan ole ihan näin yksioikoinen. Nuo kaikki edellä mainitut voivat toki aiheuttaa närästystä, ”laukaista” sen, mutta varsinainen syy oireilulle voi johtua muutamastakin eri asiasta, josta yleisimmät ovat

  1. vatsanportin (eli ruokatorven alimman sulkijan) toimintahäiriö, usein sen löystyminen.
  2. vatsalaukun liikahappoisuus
  3. vatsalaukun hapottomuus

Käytännössä kaikkiin näihin paras apu löytyy ruokavaliosta ja ruokailutottumusten säätämisestä. Tarpeen niin vaatiessa voidaan tukitoimina aluksi käyttää myös lääkkeitä, mutta kannattaa pyrkiä siihen että varsinkin nuo kaksi jälkimmäistä aiheuttajaa hoidetaan ruokavalion voimin ja vatsanportin häiriöt ovat ne joihin lääkehoito ensisijaisesti kohdistuu leikkaushoidon ohella korjaavana.

Edellä mainitsin liudan yleisiä ruoka-aineita jotka voivat nostaa esiin refluksioireita. Refluksi on siis se lääketieteellinen nimitys närästykselle / happovaivoille. Ruoka-aineet aiheuttavat luonnollisesti oireita, riippuen siitä kuinka ne aktivoivat ruuansulatuselimistöä. Alkoholin ja tupakan aiheuttama oireilu johtuu ensisijaisesti niiden vaikutuksesta vatsanportin lihasta löysyttävästi. Lisäksi on liuta lääkkeitä jotka aiheuttavat happovaivoja.  Edellä mainittujen ruoka-aineiden lisäksi närästystä voi aiheuttaa myös sokeri, viljatuotteet (yleisesti leipä, varsinkin vaalea leipä ja pullat, mutta jopa kaurapuuro voi aiheuttaa reaktion). Kannattaa siis oikeasti seurata sitä mitä on syönyt ja juonut silloin kun oireet ilmaantuvat.

Kuinka hoitaa närästystä?

Ihan ensimmäinen ja yksinkertaisin ohje oireiden ennaltaehkäisyyn on pureskelu. Pureskele siis jokainen suupala rauhassa ja huolella. Älä hotki! Älä ahda sisuksiin liikaa kerralla! Voit ajatella ruuansulatuskanavasi vastaavaksi kuin ruuan valmistusprosessi kehosi ulkopuolella. Jos olet tekemässä esimerkiksi kasvissosekeiton, pistätkö kasvikset kokonaisena kattilaan kiehumaan ja surautat ne sitten moottorisahalla samettiseksi keitoksi? Tuskinpa! Hampaat ovat se leikkuulauta jolla pilkot palat sellaisiksi että ne on helppo soseuttaa sauvasekoittimella kun ovat kiehuneet. Kiehuminen, joka pehmentää kasvikset kattilassa, vastaa pureskelun aikana syljen mukana vapautuvaa amylaasi-entsyymiä, joka alkaa jo suussa pilkkoa ruuan hiilihydraatteja ja mahdollistaa sen, että vatsalaukun möyhentävä liike voi hajoittaa nuo siihen muotoon, että ravinteet pääsevät vapautumaan ja imeytymään elimistöön. Proteiinit ja rasvat pilkkoutuvat vasta vatsalaukussa ja siitä eteenpäin matkatessa, mutta samalla tavoin ne tarvitsevat sen mekaanisen pilkkomisen suussa, jotta vatsalaukkuun päätyessä ovat pehmeää massaa johon suolahappo pääsee vaikuttamaan helposti, eikä suupalan kokoisina nielaistuja lihaklönttejä jonka sulattamiseksi vatsalaukku purskauttelee sitten suolahappoa litra tolkulla.

Joskus tulee varmaan jokaiselle se hetki jolloin ruoka on vaan niin hyvää, että sitä tulee syötyä liikaa ja sitten on ähky olo ja närästää ihan vain koska vatsalaukku on liian täynnä.  Tai joskus sen rasvaisen tai lihapitoisen aterian jälkeen tulee tunne että röyhtäilee vain happamia röyhtäyksiä. Tällaiseen tilanteeseen sopiva apu on hedelmäsuola tai mineraalijauhe. Ylensyöntiin hedelmäsuola tuo avun kahdella tavoin, se emäksisöi vatsalaukun sisältöä mutta sen lisäksi se hetkellisesti nostaa vatsalaukun paineen niin, että seurauksena on kunnollinen röyhtäys. Tavallaan se siis lisää eitoivottua reaktiota vatsalaukussa niin että haitat poistuvat nopeammin ja olo helpottuu. Reaktio on aivan sama kuin jos pistät lasin pohjalle hieman ruokasoodaa (emäksinen) ja kaadat päälle lorauksen etikkaa (hapan) saat lopputulokseksi ylitsepursuavan vaahtovyöryn. Kuohahduksen jälkeen kumpikin on neutraloitunut ja jäljellä on vain nestettä.

Jos närästys on jatkuvampi vaiva, tarjoavat mainokset ja apteekki avuksi happosalpaajia. Tiedän ihmisiä jotka ovat päivittäin syöneet näitä useiden vuosien ajan. Happosalpaajat on kuitenkin tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön (max 2 viikkoa), voit tarkistaa omasta lääkepaketista että siellä sanotaan näin ja kehoitetaan kääntymään lääkärin puoleen jos oireet jatkuvat. Happosalpaajat siis hillitsevät suolahapon vapautumista vatsalaukkuun. Se hillitsee kyllä poltetta, mutta valitettavasti sillä vatsan hapottomuudella on vielä suurempia negatiivisia vaikutuksia kehon hyvinvointiin kuin liikahappoisuudella. Vatsalaukun ph tulisi olla 2, eli erittäin hapan. Ei pelkästään siksi että ruoka pilkkoutuu sielä kunnolla, vaan koska se happamuus on tärkeä osa elimistön puolustusmekanismia. Esimerkiksi hengitysilman mukana keuhkoihin matkaavat epäpuhtaudet takertuvat keuhkojen erittämään limaan, joka vaeltaa keuhkoputkista kurkunkannen kautta ruokatorveen ja päätyy sitä kautta vatsalaukkuun happokylpyyn tuhottavaksi. Jos vatsalaukussa ei ole riittävästi suolahappoa, eivät nämä pöpöt tuhoudu, vaan jatkavat matkaa suolistoon ja pahimmillaan pääsevät sitä kautta sitten verenkiertoon. Lisäksi esimerkiksi heliko-bakteeri villiintyy vatsalaukussa joka on hapoton. Helikon seurauksena voi olla sitten ”mahahaava” ja vuotavan suolen oireyhtymä. Voin omasta kokemuksesta sanoa, että helikon häätäminen elimistöstä on rankka kokemus, puhumattakaan sitten niistä ongelmista mitä seuraa siitä, jos sitä ei hoideta pois. Suomalaisessa tutkimuksessa on lisäksi löydetty selkeä yhteys happosalpaajien ja neurologisten oireiden välillä, joten turhaa käyttöä kannattaa tälläkin perusteella välttää.

Korjaava ruokavalio

Millainen ruokavalio sitten parantaa refluksin? Tähän ei voi antaa yksiselitteistä vastausta, mutta omalla kohdallasi voit päästä selville toimivasta vaihtoehdosta seuraamalla mikä oireilun aiheuttaa. Jos oireet ovat toistuvia, suosittelen pitämään muutaman viikon ajan ruokapäiväkirjaa siitä mitä syöt ja merkitsemään ylös kun oireita ilmaantuu. Saatat näin löytää hyvinkin helposti ruoka-aineet jotka oireilun aiheuttavat ja helpointa on karsia ne sitten pois ruokavaliosta.

Seuraavaksi kannattaa sitten selvittää onko vatsasi liikahappoinen vai hapoton? Ruoka-aineet jotka oireita aiheuttavat kertovat jo jotain siitä kummasta on kyse, mutta oireet kertovat jo paljon ja todellisen varmuuden saa hoitokokeilulla tai kaikkein varmimmin gastroskopialla.

Hapottoman mahan oireita ovat esim: närästys, vatsan turpoaminen, röyhtäily, ilmavaivat, huono-olo, vatsakivut, ummetus, ripuli, ruuan sulamattomuuden tunne, sulamattomat ruuan osat ulosteessa ja pahanhajuinen hengitys. Pitkään jatkuneena tilanne johtaa hapottomaan mahaan eli atrofiseen gastriittiin, joka altistaa mm. vatsasyövälle.

Liikahappoisen mahan oireet: närästys, röyhtäily, ilmavaivat, polte tai paineen tunne rintalastan takana, kipu vatsan alueella, pahoinvointi, astmankaltaiset oireet, aamuisin kipeä kurkku, yskä, palan tunne kurkussa, äänen käheys, mahan turvotus. Eli liikahappoisuus ja hapottomuus voi hyvinkin pitkälle oireilla samalla tavoin. Sulamaton ruoka on ehkä selkein merkki hapottomuudesta verrattuna liikahappoisuuteen.

Jos ja kun saat närästyksen helpottamaan jättämällä ärsyttävät ruoka-aineet pois, on seuraava vaihe jättää pois närästyslääkkeet (jos niitä on käytössä). Lääkkeiden kanssa ei hoitokokeiluja kannata tehdä, sillä lääkkeet estävät elimistön normaalin toiminnan ja reaktio voi olla jotain ihan muuta kuin mikä olisi todellinen vaihtoehto tilanteessa.

Lääkkeitä pois jättäessä on hyvä varautua ns. rebound-ilmiöön. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että pitkähkön happosalpaajien käytön lopettamisen myötä vatsan hapontuotanto on väliaikaisesti voimakkaampaa, eli on varsin oletettavaa että oireet palaavat joksikin aikaa. Rebound -ilmiön kestoajaksi on arvioitu viikosta jopa 2-3 kuukauteen.

Reboundin taustasyynä arvellaan olevan ylimääräisen gastriinin, joka saa vatsan hapontuotannon ylikierroksille.  Kun gastriintaso laskee, myös hapontuotanto tasaantuu. Tämän vuoksi lääkityksen pienentäminen tai lopettaminen on hyvä  tehdä vähitellen, ja mikäli lääke on lääkärin määräämä, neuvottele ensin lääkärin kanssa ennen annoksen pienentämistä / lääkkeen pois jättämistä.

Liikahappoinen / hapoton testin voit tehdä varsin helposti. Kun olet hahmottanut mitkä asiat aiheuttavat oireilua, voit testata seuraavan:

  • Puoli tuntia ennen ateriaa sekoita lasilliseen vettä ruokalusikallinen omenaviinietikkaa ja juo se.
  • Syö ateria joka normaalisti aiheuttaisi oireiluja
  • Kuulostele oloasi. Huomaatko jotain tavallisesta poikkeavaa?

Jos olo on hyvä ja ruoka tuntuu sulavat hyvin omenaviinietikan kanssa, hienoa! Olet löytänyt luonnollisen tavan hoitaa vatsan hapottomuutta ja suosittelen että otat tavaksi juoda tuon omenaviinietikka-lasillisen ennen aterioita. Ja jos ruuan jälkeen korventaa entistä enemmän, silloin kyse on todellakin liikahappoisuudesta ja ruokavaliota kannattaa muuttaa siihen suuntaan että turha hapontuotanto vähenee.

Jos koet kaipaavasi apua asian selvityksessä tai sopivan ruokavalion rakentamisessa, ota yhteys niin autan mielellän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.