Kaapin tyhjennys seitan

Kun asuu ja elää sivistyksen ulkopuolella, niin välillä pääsee käymään niin, että kaupassa ei tule käytyä säännöllisesti. Välillä on sitten hetkiä jolloin jääkaapista kohtaa lähinnä pelkän valon ja kuivatavarakaappikin tuntuu sisältävän vain outoja aineksia josta ei oikein helposti saa ravitsevaa ruokaa loihdittua.

Pahimpien katastrofien pelastajana toimii hyvin kotitekoinen seitan. Tämä ei ole pikaruokaa, sillä valmistamiseen joutuu varaamaan muutaman tunnin aikaa, mutta edullinen ja täyttävä hätävara kuitenkin. Keliaakikoille tämä ruoka ei sovi, sillä raaka-aineena on käytännössä pelkkä vehnägluteeni. Muutoin gluteenitonta ruokaa suosivat voivat huoletta satunnaisesti seitanista nautiskella ilman vatsan väänteitä.

Seitan sopii korvaamaan lihan useimmissa ruokalajeissa, ja koska seitan itsessään on jokseenkin mauton, mutta imee tehokkasti makuja itseensä, on siitä helppo varioida oman maun ja tarpeen mukaista murkinaa.

Seitanin valmistus

Tarvitset:
4/4 vehnäjauhoja (esim  1 kg, halvin merkki kelpaa hyvin)
n. 3/4 vettä (n 7 dl)

 • Sekoita jauhot ja vesi isossa kulhossa. Koostumuksen tulisi vastata pullataikinaa, eli olla niin jämäkkää, että saat pyöritettyä siitä pallon joka ei takerru sormiisi.
 • Kaada kulhoon reilusti kylmää vettä. Ja puristele taikinapalloa vedessä aivan kuin pesisit pyykkimyttyä. Kun vesi muuttuu valkoiseksi, kaada se pois.
 • Kaada kulhoon reilusti lämmintä vettä ja purstele taikinapalloa vedessä. Kun vesi muuttuu valkoiseksi, kaada se pois.
 • Lisää taas kylmää vettä, puristele ja vaihda vesi kuumaan jne. Toista näitä vaiheita kunnes taikina alkaa muuttua sormissasi  ”narumaiseksi” ja vesi muuttuu lähinnä harmaaksi, muistuttaen lähinnä pastan keitinvettä. Tässä vaiheessa taikinaa voi vaivata ja venytellä jotta sinne muodostuu vahva sitko. Taikinan määrä kutistuu tässä vaiheessa alle puoleen alkuperäisestä taikinapallosta.
 • Muotoile seitan haluttuun malliin. Eli voit leikata sen vastaamaan pihvä, lihasuikaleita, kuutioida, pilkkoa ”jauhelihaksi” pikku rouheeksi tai jättää sen yhtenäiseksi ”paistiksi”
 • Jos valmistat paistin, kannattaa vaivata keitinliemen ohjeessa mainittuja mausteita myös paistin sisään (suola, sokeri, paprika, mustapippuri ja soijakastike), tällöin paisti saa kauttaaltaan paremmin makua kuin pelkästään ulkopintaan.

Seuraavaksi seitan taikina keitetään. Kiehauta litra vettä ja lisää mukaan haluamasi mausteet. Jos haluat suht neutraalin lihaisan perusmaun lisää liemeen:

 • 1 kpl kuutioitu sipuli
 • 2 rl oliiviöljyä
 • 1 tl mustapippuria
 • 1 pilkottu sellerin varsi
 • 1 pilkottu porkkana
 • 1-2 tl suolaa (jos olet tottunut suolattomaan ruokaan, voi tämän jättää pois)
 • 1 tl sokeria
 • 1 rl soijakastiketta
 • 1 tl paprikajauhetta
 • 1 tl jeeraa (roomankuminaa)
 • 1 laakerinlehti

Jos valmistat jotakin pienemmiksi pilkotuista vaihtoehdoista, pyöräytä niitä ruokaöljyssä ennen kiehuvaan veteen lisäämistä, etteivät takerru kattilassa toisiinsa. Keitä ”hymyillen”, eli hiljalleen kiehuen 30-50 minuttia. Keittoaika riippuu keitettävien palojen koosta. Jos olet käyttänyt taikinaan kilon jauhoja ja teet siitä yhden yksittäisen paistin, vaatii sen kypsyminen tuon 50 minuuttia, ehkä jopa kauemmin. Kuutiot, rouheet ja suikaleet kypsyvät nopeammin. Seitan paisuu keitettäessä liki kaksinkertaiseksi, eli annoksen koko kasvaa takaisin siihen mistä alkuperäisen taikinan kanssa lähdettiin liikkeelle. Voit näinollen arvioida taikinaa tehdessäsi minkä verran valmista seitania tarvitset.

Keitetty seitan säilyy jääkaapissa, omassa keitinliemessään noin viikon. Valmistaessasi sitä ruuaksi, voit marinoida sen haluttuun makuun ja käyttää sitten osana ruuanvalmistusta. Omasta mielestäni herkullisimman version saa kun sekoittaa loraukseen punaviinietikkaa mustapippuria, jeeraa ja pirskauksen soijakastiketta ja paistaa pannulla reilussa voinokareessa ja lisää esim kesäkurpitsaspagetin tai kuvan mukaisesti paahdettujen juuresten kaveriksi. Seitan sopii myös grillattavaksi.

100g seitania sisältää 22g proteiinia ja 3.9g hiilihydraatteja (vehnäjauhoista käytetään vain gluteeni)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.