Ruuan himo ja yliherkkyys

Ajoittain törmää ihmisiin joiden asenne jotain ruokaa tai ruoka-ainetta kohtaan on tyyliin: ”Teen ihan mitä vaan, kunhan et vie multa pitsaa/jäätelöä/ruisleipää/viiniä..” Eli joku tai jotkut ruoka-aineet aiheuttavat heissä riippuvuuden. Hyvin usein tämä lausahdus on juuri niiden ihmisten suusta, jotka kamppailevat ylipainon kanssa.

Viikonlopun koulutuksessa tämäkin asia avautui minulle taas hieman enemmän. Ne henkilöt (minä itse mukaanlukien) joiden kohdalla on tehty yliherkkyystesti jotta saadaan selvyys siitä mikä sielä muuten ehkä hyvässä ruokavaliossa on se joka pitää kynsin hampain kiinni niistä kiloista. Ja aika monen kohdalla tuon testin jälkeen on havaittu että se pahin syyllinen löytyy yleensä juuri niistä ruoka-aineista joista pyrkii pitämään viimeiseen asti kiinni, kunhan tästä ei vaan tarttis luopua..

Kenelle muulle tulee mieleen narkkari joka pitää kiinni huumeannoksestaan? Alkoholisti joka haluaa sen ryyppynsä? Aivan, kyse on tietyllä tavalla aivan samasta asiasta. Vaikka ruoka-aine aiheuttaa kehossa hiljaisen tulehduksen ja tuottaa negatiivisia oireitakin (kuten esim päänsärkyä, väsymystä, turvotusta) tuottaa se myös mielihyvää. Miksi? Siinä vaiheessa kun keho puolustautuu haitallista tekijää vastaan, liikkuu veressämme myös endorfiiniä, hyvänolon hormonia, ja se tekee sen sopimattomasta ruoka-aineesta irtipääsemisen usein niin haastavaksi.

Usein myös sanotaan, että kyllä keho kertoo kun se tarvitsee jotain ruoka-ainetta. Keho kertookin, mutta samoin kertovat omat mielipiteensä suolistomme mikrobistosta ne haitallisemmat osaset jotka tarvitsevat hyvinvointiinsa sokeria ja valkoviljoja ja todellakin keho kertoo myös sen kun tarvitsee seuraavan annoksen sisäsyntyistä morfiinia, eli endorfiinia. Saman hyvänolontunteen saa aikaiseksi pitkäkestoisella juoksulenkillä, nukkumalla tai harrastamalla hyvää seksiä. Joten mites jos sit seuraavan kerran kun tekee mieli pullaa tai suklaapatukkaa harkitsisitkin mikä houkuttaa enemmän: Juoksulenkki, seksituokio rakkaan partnerin kanssa vai unet?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.